Pages

19 Aug 2013

Resepi Tat Telur

Resepi basic utk kulit tat:



250 g  marjerin
100 g  gula halus
400 g  tepung gandum
8 sudu besar susu segar

Cara:
Marjerin dan gula dipukul supaya sedikit kembang. Tambah gandum sedikit demi sedikit. Tambah susu. Boleh dibakar dulu atau simpan dlm peti sejuk.

. Boleh disimpan dlm freezer utk 3 bulan.


Filling tat telur:
(Utk 12 biji tartlet atau pai 7 inci)

200 ml fresh milk
30 g gula
3 biji telur
2 sdt esen vanila
1 sdb tepung kastad

Cara:
Pukul semua sehingga sebati.

Bekas tart sapu marjerin.
Ambil garfu cucuk2 permukaan doh.
Bakar dlm 30-35 minit atau sehingga telur mengeras dlm oven 180°C.

No comments:

Post a Comment